sâmbătă, 12 iunie 2010

Estimarea si planificarea proiectului

Azi doresc sa ma opresc asupra unei etape foarte importante in ciclul de viata al unui proiect si anume estimarea si planificare. Desi sunt doua lucruri total diferite acestea merg de cele mai multe ori mana in mana, practic in momentul in care incepi sa estimezi un proiect trebuie sa faci si o planificare a activitatilor acestuia cat de cat.
Dupa parerea mea planificarea si estimarea unui proiect este poate cea mai importanta faza pentru ca ceva prost conceput din capul locului cu siguranta va fi esec.
Acest fapt fiind stiut foarte multi manageri de proiect cad in capcana, si ajung sa exagereze facand estimari si planificari cat mai riguroase. Nu spun ca o estimare riguroasa este un lucru rau dar atunci cand incepi sa estimezi de exemplu colile de hartie si pixurile folosite sau sa planifici activitati de genul insurbarea unui surub cu siguranta ca ai intrecut masura. Aici se naste desigur intrebarea, pana unde mergem cu estimarea sau cu planificarea, pana la ce nivel de detaliu. Greu de raspuns, aici intervine cu siguranta si experienta acumulata in timp a managerilor si estimatorilor. Dar ce pot sa faca cei mai putin experimentati?
Intrucat si eu am trecut prin aceasta dilema pot totusi sa dau unele sfaturi bazate mai mult pe o experienta practica.
In primul rand apelati la bunul simt ( desi si aceasta este o aptitudine care se dezvolta cu timpul), ca in exemplul de mai sus daca ajungi sa estimezi coli de hartie si pixuri cu siguranta ceva e putred.
In al doilea rand bazati-va pe faptul ca intotdeauna estimatorii mai pun din burta la cel putin un 10% deci in final poti sa te bazezi pe o marja aproape sigura de 10% daca nu mai mult.
Atentie in primul rand la bani. In general toata lumea accepta intarzieri dar cand e vorba de bani toti incep sa scartaie.
Daca timpul este problema ci nu banii atunci asigarativa o marja suficienta de timp.
Atentie la activitatile care se pot desfasura in paralel. Daca o activitate s-a incheiat mai devreme decat era planificat nu dormi linistit satisfacut ca esti in grafic, revizuieste diagrama de activitati si vezi daca nu poti faci o planificare mai buna cu alte cuvinte incearca sa castigi timp tot timpul. Daca termini mai devreme nu-i nici-o problema prefate ocupat si da un liber membrilor echipei ca sa fiti toti fresh cand beti sampania de final.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu